Ajax heeft zaterdagavond met kleine cijfers van VVV Venlo gewonnen. De Amsterdammers domineerden op het gebied van balbezit, maar wisten dit nauwelijks te vertalen naar uitgespeelde kansen. Derk Boerrigter en invaller Danny Hoesen met zijn eerste treffer stelden de 2-0 overwinning uiteindelijk zeker.

De klok gaf 47 minuten aan op het moment dat Derk Boerrigter aanlegde voor een vrije trap op de rand van het vijandelijke strafschopgebied. De door blessures geplaagde buitenspeler had dit seizoen nog geen rol van betekenis kunnen spelen in het elftal van Frank de Boer, en wachtte nog altijd op zijn eerste competitiedoelpunt. Het moest dan ook vooral een opluchting voor hem zijn geweest toen de bal prachtig over de muur en langs de kansloze Niki Mäenpäa tegen de touwen vloog. Voor de toeschouwers was de openingstreffer vooral de eerste reden tot vreugde van de zaterdagavond.

Tot op dat moment had Ajax het toegestroomde publiek namelijk nog maar bar weinig amusement kunnen bieden. De Amsterdammers begonnen het duel met Jasper Cillessen, Joël Veltman en Viktor Fischer als opvallende namen in de basisopstelling. De doelman verving de zieke Kenneth Vermeer, terwijl Veltman en Fischer in de plaats kwamen voor de vorige week uitgevallen Ryan Babel en Toby Alderweireld. Het drietal had net als de rest van de spelers van tevoren ongetwijfeld de opdracht gekregen om een ruime uitslag neer te zetten. Dit pakte in het eerste bedrijf echter teleurstellend uit, het hoge percentage balbezit van de thuisploeg ten spijt. Ajax oogde ongeïnspireerd en was niet in staat om door de muur van Venlonaren heen te breken.

De vrije trap van Christian Eriksen was voor rust eigenlijk het enige echt gevaarlijke moment aan die zijde. De spelmaker zag zijn inzet in de twaalfde minuut laag langs de muur scheren en maar net naast de paal belanden. VVV zette daar een schot van Oguzhan Türk tegenover. Cillessen hoefde echter niet in actie te komen, aangezien de poging hard langs het doel vloog. Een corner van Eriksen die bijna ineens het doel in vloog completeerde het teleurstellende aantal kansen in de eerste vijfenveertig minuten, een gegeven dat het publiek door middel van fluitconcerten liet blijken niet te kunnen waarderen.

De snelle goal na rust leek dus de voorbode voor een verbetering. Al snel werd echter duidelijk dat Ajax niet in staat was de laagvlieger met groot gemak aan de kant te zetten. Maatregel hiertegen van De Boer was het inbrengen van Jody Lukoki en Danny Hoesen voor Boerrigter en Eriksen. Het was echter een invaller van VVV die als eerst een kans op een treffer mocht noteren. Yannick Wildschut snelde langs de linkerflank op weg naar het doel van Cillessen, maar zag zijn schuiver een gemakkelijke prooi worden voor de tweede doelman van Ajax.

Hoesen kon zich uiteindelijk toch de meest succesvolle invaller noemen. De spits ontving een paar minuten voor tijd een mooi passje van aanvoerder Siem de Jong en rondde beheerst in de lange hoek af. Het was de eerste competitietreffer voor de behendige aanvaller, die met zijn goal de zestiende doelpuntenmaker voor de Amsterdammers is in de Eredivisie. Cillessen moest nog eenmaal reddend optreden bij een vrije trap, maar het machteloze VVV had verder geen al te spannend slotoffensief in petto. Door de 2-0 zege komt Ajax op 24 punten.