Waar Hennie Henrichs gisteren nog weigerde inhoudelijk te reageren op de column van Johan Cruijff, doet Hans Wijers dat vandaag wel. Hij uit stevige kritiek op de woorden die Cruijff maandag in de Telegraaf schreef. Zo schreef Cruijff onder andere dat hij vermoedde dat zijn plan bewust niet werd uitgevoerd. “Ik lees die krant niet, maar als hij dat geschreven heeft, is het onzin”, reageerde Wijers vandaag in het NRC. “Zijn visie wordt binnen Ajax breed gedragen.”

Wijers spreekt verder over een “onoplosbare vertrouwensbreuk” tussen Ajax en Wim Jonk. “Mensen moeten wel willen samenwerken, anders lukt het niet”, haalt Wijers uit. Ook vindt hij het opmerkelijk dat Cruijff in zijn column kritiek uit op de huidige beleidsmakers, omdat hij zelf betrokken was bij de aanstelling van de bestuursraad en de raad van commissarissen. “Interessant, wat zegt hij over zijn eigen rol?”, vraagt Wijers zich daarbij af.

Volgens Wijers staan twee vragen op dit moment centraal: Is Ajax een voetbalclub of een bedrijf en wie is er de baas? De eerste vraag beantwoordt hij zelf alvast: “Ajax is een naamloze vennootschap. Een hele bijzondere weliswaar als voetbalorganisatie, maar het is een beursgenoteerde nv.” Het antwoord op de vraag wie bij Ajax de baas is, gaf Wijers niet.