Koploper AZ bereidt zich voor op de topper met Ajax van zaterdag, 18.45 uur in de Amsterdam Arena. De Alkmaarders zijn gebrand op een overwinning in Amsterdam, want winst in de uitduels met Ajax blijkt een schier onmogelijke opgave voor AZ.

Van de 33 confrontaties in Amsterdam wist het er slechts eentje te winnen. Dat was in het seizoen 1980/81. Kurt Welzl en Pier Tol bogen 31 jaar geleden een achterstand (via Edo Ophof) om tot de 1-2 eindstand.

Het toen schier onverslaanbare AZ veroverde een paar maanden later voor het eerst in de historie de landstitel en versloeg de Amsterdamse rivaal ook nog in de bekerfinale (3-1), die net als het eerdere competitieduel werd gespeeld in het Olympisch Stadion.

Vanaf dat moment heeft de huidige koploper van de Eredivisie zelden een bevredigend resultaat kunnen halen op hoofdstedelijke bodem. Vier keer kende het duel geen winnaar. Regelmatig zaten er hoge uitslagen tussen: 8-2 (1986), 5-1 (1998), 6-2 (2002), 6-1 (2008) en 4-0 (2011). De totale doelcijfers zijn dan ook alleszeggend: 102-28.

Daar komt bij dat de huidige Ajax-trainer Frank de Boer zelden een wedstrijd in De Arena verliest. Hij kan bogen op een winstpercentage van 82 procent. Zelfs Louis van Gaal kon daar in de gouden periode, medio jaren negentig toen De Boer nog speler was, niet aan tippen.

Bron van de tekst: Voetbal International – Bron foto: afdb – Oscar

Bron statistieken/foto: Voetbal International