Aron Winter begrijpt niets van het feit dat de jeugdopleiding van Ajax de afgelopen tien jaar nooit tot de beste van Nederland is uitgeroepen. De Amsterdammers wonnen de zogeheten Rinus Michels Award voor het laatst in 2006. Aan Voetbal International laat Winter weten het ook wel grappig te vinden dat de prijs nooit naar Ajax gaat, maar telkens naar andere ploegen.

Waarom Ajax nooit tot de beste opleiding van Nederland wordt genoemd, dat weet de jeugdtrainer van Ajax wel. “Dat komt door de gunfactor. Honderd procent. Het is een verkiezing van alle hoofden jeugdopleiding en blijkbaar zien die liever andere clubs winnen. Het heeft ook wel iets grappigs”, aldus Winter, die merkt dat de opleiding van Ajax over de hele wereld geroemd wordt. “We laten de meeste jeugdspelers debuteren, ze brengen de hoogste transfersommen op, we hebben het meest moderne jeugdcomplex”, somt Winter op. “Dat is me net iets meer waard dan die verkiezing.”

Dit seizoen hebben vooralsnog zes talenten hun opwachting mogen maken in het eerste elftal van Ajax. Vooral Justin Kluivert krijgt de laatste weken veel aandacht. “Mensen vragen zich af of Justin zijn onbevangenheid zal weten te behouden. Daar maak ik me geen zorgen over. Volwassen voetballers spelen op een andere manier dan jonge talenten, dat hoort bij de ontwikkeling die je doormaakt.”

“Tegenstanders zullen zich steeds meer op hem gaan instellen”, vervolgt de jeugdtrainer. “Hij zal sterk en volwassen moeten worden, zoals elke jonge jongen. Op het mentale vlak zal hij bestand moeten zijn tegen een steeds hoger verwachtingspatroon en de eeuwige vergelijking met zijn vader. Dat kan allemaal invloed hebben. Maar de aard van het beestje verloochent zich niet. Justin moet vooral zijn acties blijven maken en plezier in het spel behouden. Dat is wie hij is. En dat zullen we altijd in zijn spel terug blijven zien.”