Inmiddels ligt de fluwelen revolutie van Johan Cruijff al een aantal jaren achter ons. Op De Toekomst, de beter Bang vermoeden kunstgras Willem II Column relaxedlevensader van de club, wordt onder toeziend oog van Wim Jonk hard gewerkt om ieder jaar weer het eerste elftal te voorzien van steeds beter ontwikkelde toptalenten.

Op de korte termijn komt er een gouden generatie talenten aan. De A1 van Ajax herbergt op dit moment vele groeibriljanten. Abdelhak ‘Appie’ Nouri is misschien wel het allergrootste talent van allemaal. Daarnaast zijn er zeker nog 4/5 spelers in dit elftal die het in zich hebben om Ajax 1 te halen.

In december 2013 tekende een aantal toenmalige B-junioren (Nouri, Dekker, Van de Beek, etc.) hun eerste Ajax contract. Ajax liep een behoorlijk risico aangezien deze jongens al ruimschoots de 16 jaar waren gepasseerd en daardoor al maandenlang prooi waren voor de internationale top, en zelfs PSV. Zonder contract krijgt Ajax slechts een opleidingsvergoeding van een paar ton. Voor de duidelijkheid: in Nederland mag een speler vanaf de dag dat hij 16 jaar wordt een contract ondertekenen. Voor je 18e levensjaar mag dit contract geen langere looptijd hebben dan 3 jaar. Dat verklaart ook waarom Ajax deze jongens ‘slechts’ voor 3 jaar heeft vastgelegd, ze kunnen simpelweg niet anders.

Het siert Ajax dat ze het op deze manier willen doen, maar waarom zulke risico’s lopen? Het lijkt erop dat Ajax de jongens, en vooral hun ouders en zaakwaarnemers, wil toetsen, om erachter te komen uit welk hout zij zijn gesneden. Alleen de jongens die puur voor de opleiding kiezen blijven over. Cruijff lichtte zelf al eens toe:

“Vanaf je zestiende krijg je een opleiding, waardoor je rond je 22ste in staat bent om als prof voor jezelf op te komen. Tijdens deze fase is het geld van ondergeschikt belang. Natuurlijk blijven er uitzonderingen die de regel bevestigen, maar voor de meeste spelers wordt het kiezen voor een gedegen opleiding of luisteren naar de zaakwaarnemer die vooral haast heeft. Over de jongens die voor het laatste gekozen hebben, kan een boek geschreven worden. Bij Ajax houden we het daarom simpel. Je krijgt een duidelijk verhaal te horen hoe je als prof in drie tot vier jaar kunt ontwikkelen. Jongens die toch over extra geld beginnen, zijn vrij om te gaan.”

Deze werkwijze werkte tot nu toe prima, maar vanaf dit seizoen lijkt alles anders. Waar Ajax jongens als Nouri, Dekker en Van de Beek uit handen van de Europese top wist te houden, lukt dat niet met de huidige generatie B-junioren.

Inmiddels is bekend geworden dat Javairo Dilrosun (Man City) en Timothy Fosu-Mensah (Man United) zijn vertrokken. Daar komt bij dat, de in 2012 bij PSV weggehaalde, Mink Peeters wacht op groen licht van de FIFA voor een vertrek naar Real Madrid.

Er vertrekken dus drie toptalenten bij Ajax voordat ze ook maar één contract hebben getekend. Pijnlijk! Het is nobel dat je de jongens die voor het geld kiezen laat lopen, het probleem is wel dat je straks met een uitgeholde groep B-junioren zit waarvan de aanwas naar het eerste niet groot lijkt te gaan worden.  Was het niet handiger geweest om Dilrosun, Fosu-Mensah en Peeters direct op de dag dat ze 16 jaar werden een contract voor te schotelen tegen acceptabele Ajax-condities? Het was in ieder geval daadkrachtiger geweest, want nu weet je al dat er gaten in de aanwas gaan komen en Ajax B-talenten van elders zal moeten strikken om deze gaten aan te vullen.

Het zou daarom verstandig zijn van Ajax als het haar houding gaat heroverwegen en jongens sneller na hun 16e verjaardag vast gaat leggen. Doe je dit niet, dan levert De Toekomst niet de grote groep toptalenten die verwacht wordt en zullen er steeds talenten gaan vallen voor de aantrekkingskracht van Europese topclubs. Daarnaast moet Ajax het van de scouting ook al niet hebben. Als dan ook de grote talenten vroegtijdig weggaan, wat blijft er dan nog over?

Vanuit financieel oogpunt is de keuze van de jongens wel te begrijpen, sportief is het absolute waanzin. Er zijn legio voorbeelden dat je het niet gaat halen. Was Rekik nu zoveel minder geweest als hij bij Feyenoord was gebleven? En Gyliano van Velzen ging ooit ook naar Man United. Hij is nu reserve bij FC Utrecht, zijn voetbalcarrière hangt momenteel aan een zijden draadje.

Uiteindelijk zullen de meeste jongens, als het er op aan komt, toch kiezen voor het grote geld in plaats van de opleiding. Jammer, maar het is simpelweg ‘wishful thinking’.

Door: @Bart_Sanders
Ajax nieuws Ajax1.nl