Het is diep in de tweede helft bij Stade Reims – Olympique Marseille als de spits van Reims diep wordt gestuurd. De ingevallen spits neemt de bal mee en schiet de bal fraai binnenkant paal vanuit een moeilijke hoek, 2-0 Reims. Doelpuntenmaker: Hyun-Jun Suk.

Het verhaal van Suk is er eentje om niet snel te vergeten. De Koreaan had een mislukte stage bij Crystal Palace achter de rug en vloog naar Amsterdam. Hier stond hij dag in dag uit te kijken naar de trainingen van Ajax. De Koreaan bleef niet onopgemerkt tijdens de trainingen en mocht zelfs een keer aansluiten bij de groep. Hier bleek hij toch over het nodige talent te beschikken, waardoor hij zelfs een contract kreeg bij Ajax.

De toenmalige trainer Martin Jol zag dat de Koreaan veel talent had, maar dat er tegelijkertijd nog een hoop werk aan de winkel was voor Suk. “Hij heeft een schot alsof zijn leven ervan afhangt, maar hij schiet de ballen ook net zo makkelijk de ArenA uit.”, vertelde Jol tegen Ajax TV.

Onder Jol mocht de jonge Koreaan een aantal keer invallen. Het was afgelopen weekend 9 jaar geleden dat hij zijn debuut maakte in Ajax 1. Tijdens zijn debuut was de ‘aanwaai-Koreaan’ al gelijk een hit. ‘Suk, Suk, Suk’ klonk het vanaf de tribunes in de ArenA. Een cultheld was geboren. Meer dan een paar invalbeurten werd het echter niet en Suk kwam tot zes duels voor Ajax. In het seizoen 2011/2012 mocht hij vertrekken en verkaste hij naar FC Groningen. Ook bij Groningen kwam het er niet uit bij Suk. Ondanks dat hij in oktober drie keer scoorde in drie wedstrijden op rij als invaller en in een 3-0 overwinning op PSV twee keer scoorde, vertrok hij na anderhalf seizoen. Het begin van een groot voetbalavontuur.

De volgende stop van Suk was CS Marítimo op het Portugese eiland Madeira. Na een paar maanden en vier goals was alweer het klaar in Portugal en vertrok Suk naar Al Ahli in Saoedi-Arabië. De carrière van Hyun-Jun Suk leek bergafwaarts te gaan, maar op wonderlijke wijze wist hij zich te herpakken.

Na een jaar in de zandbak te hebben gevoetbald kreeg Suk een nieuwe kans in Portugal bij CD Nacional. Suk scoorde slechts twee keer in zijn eerste half jaar, maar kreeg bij Vitória Setúbal opnieuw een kans. Zijn eerste halve jaar in Setúbal was niet om naar huis te schrijven, maar in het seizoen wat er op volgde scoorde Suk haast iedere bal die voor zijn voeten viel.

De Koreaan scoorde negen keer en gaf zeven assists in de eerste seizoenshelft en stond met Vitória Setúbal wat in 2015 vijftiende eindigde op plek vijf in de Portugese competitie. Deze prestatie ging niet onopgemerkt want er was grote interesse van FC Porto.

De 32-voudig Portugees landskampioen sloeg toe en voor ruim anderhalf miljoen euro verruilde Suk Setúbal voor FC Porto in het begin van 2016. Voetballen bij FC Porto was echter andere koek en van trainer José Peseiro kreeg Suk weinig vertrouwen, waardoor hij snel weer vertrok. Via Trabzonspor en het Hongaarse Debreceni VSC streek hij in 2017 neer bij het Franse Troyes in de Ligue 1. Weer een kans in een grote competitie.

In Frankrijk ging het aardig, maar nog niet zoals bij Vitória Setúbal. Troyes degradeerde ondanks de zes goals van Suk. De Koreaan bleef echter op het hoogste niveau in Frankrijk voetballen en maakt dit seizoen zijn minuten voor Stade Reims wat het prima doet in de Ligue 1.

Amsterdam is Hyun-Jun Suk nooit vergeten, maar andersom is dat ook niet het geval. De Koreaan gaf meerdere keren aan terug te willen keren bij Ajax. Hij heeft zelfs een tatoeage van het Ajax-logo op zijn rechterarm. Alle ballen op Suk!

Suk: “Wil mijn carrière beëindigen bij Ajax”