Zoals bij ieder ander seizoen is het ook dit jaar weer de vraag wie er gaan en wie er blijven bij Ajax. Dit jaarAjax-selectie Selectie Ajax duel met Barcelona dreigt er echter een bom binnen de selectie af te gaan aangezien er een aantal spelers bij Ajax is dat uit hun contract loopt en (nog) niet getransfereerd is. Door verwarrend beleid van De Boer lopen veel spelers ongemotiveerd en gefrustreerd rond. De grote vraag is hoe De Boer en het Technisch Hart dit denken te gaan managen.

Frank de Boer legde, zonder het zelf te weten waarschijnlijk, enige tijd geleden zelf een bom onder Ajax door te stellen dat spelers die uit hun contract lopen, en bij Ajax dreigen te blijven, grote kans hebben hun vaste plek binnen het elftal te verliezen aan een speler met een nog langlopend contract. Een op zich heldere en begrijpende beslissing door een club die haar geld voor een groot deel uit transfers moet halen. Zo werd bijvoorbeeld in het verleden Eriksen, voor een prima bedrag, op tijd getransfereerd naar de Spurs en verlengde De Jong zijn contract met een jaar zodat hij Frank de Boer een alibi verschafte en Ajax financiële zekerheid gaf.

Bij de start van het huidige seizoen heeft Ajax veel van dit soort aflopende contracten. Voor een aantal spelers is het al duidelijk dat er in Amsterdam geen toekomt voor ze is (Sana, Dijks) en voor de jongere talenten zal contractverlenging in het verschiet liggen (Leeuwenburgh, Tete). Voor Milik is er een speciale situatie aangezien hij gehuurd wordt en Ajax een optie tot koop op hem heeft bedongen. Gezien het nu al (onterecht) weinige krediet bij de technische staf en supporters lijkt me de inwerkingstelling van die optie niet reëel. Maar ja, wat wil je als de spits door de scouting als ongeschikt werd beoordeeld, maar toch werd gehaald door lovende verhalen van Andries Ulderink, de ‘vriend’ van Marc Overmars.

Contractoverzicht spelers Ajax-selectie:

De situatie van Kenneth Vermeer is vrij duidelijk. Hij mag voor 1 miljoen euro Ajax verlaten en Diederik Boer (PEC Zwolle) of Jelle ten Rouwelaar (NAC) staan klaar om hem op te volgen. Als Vermeer toch blijft zal hij tweede doelman achter Cillessen blijven en zal hij aan het eind van het seizoen Ajax transfervrij verlaten.

Blijft er een aantal spelers over waarover onduidelijkheid bestaat: Moisander, Denswil, Sigthórsson en Schöne.

Schöne is basisspeler en Frank de Boer gunt hem een vrije transfer als zijn contract afloopt. Onlangs opperde hij zelfs voor contractverlenging voor de Deen, iets waar de speler zelf niet onwelwillend tegenover staat. Als Frank de Boer vasthoudend is zal Schöne, indien hij niet verlengt, op de bank moeten gaan plaatsnemen. Toch lijkt er voor Schöne een uitzondering gemaakt te worden. Probleem is alleen dat spelers dit ook weten en dat dit ongetwijfeld voor onrust gaat zorgen bij spelers als Serero, Duarte, Andersen en El Ghazi. Het geluk voor De Boer en Ajax is dat de eerdergenoemde spelers, op El Ghazi na, geen recht van spreken hebben aangezien ze het niet zelf afdwingen met prestaties.

Over Sigthórsson zei Frank de Boer een tijd geleden dat hij met stip op één staat als het gaat om mogelijk vertrekkende spelers. Tot op heden is er, naast het al afgehaakte QPR, geen concrete belangstelling voor de IJslander. Sigthórsson heeft nooit helemaal kunnen overtuigen in Amsterdam en binnen Ajax zien ze dat ook zo. Anders hadden ze zijn contract wel vroegtijdig verlengd. Toch lijkt hij ‘gewoon’ basisspeler te worden dit seizoen, mits hij niet alsnog vertrekt uiteraard. Sigthórsson is dus eigenlijk speler nummer twee die op de bank moet gaan zitten volgens het eerder gegeven statement van De Boer. Daarnaast kun je jezelf afvragen waarom Milik in godsnaam is aangetrokken? Puur wanbeleid als je het mij vraagt, zeker omdat ze voor Sigthórsson ook een vervanger gaan aantrekken mocht hij alsnog weggaan. En waarom wordt Zivkovic klein gehouden? Die jongen is met een hoop verwachtingen naar Ajax gekomen en loopt nu gefrustreerd rond bij Jong Ajax. Het is onprofessioneel van de speler, maar ik begrijp het wel. Vorig seizoen speelde en scoorde hij met Groningen in de Eredivisie en nu staat hij met de B-garnituur op maandagavond tegen Telstar te spelen voor een paar honderd toeschouwers. Verkoop dat maar eens aan een 17-jarige jongen. Hem tijdelijk verhuren lijkt mij voor de korte termijn een goede oplossing om te voorkomen dat het niet escaleert en Zivkovic al afgeschreven kan worden voordat hij ook maar één minuut in het eerste van Ajax heeft gevoetbald.

Dan hebben we nog de situatie Denswil-Moisander. Twee linkercentrale verdedigers die, volgens De Boer, beide te goed zijn voor de bank. Moisander loopt uit zijn contract evenals Denswil. Het voordeel bij Denswil is dat er nog een optie tot 2016 op zit die Ajax kan lichten. Desalniettemin lijkt een vertrek van Moisander verder weg dan ooit. Op zich prima voor de korte termijn, maar zolang hij speler van Ajax is, zal Denswil zijn contract niet verlegen (er lag een aanbieding voor verlenging t/m 2018, red.). Nu kun je daar een hoop van vinden maar vanuit de speler beredeneerd is het begrijpelijk. Die jongen heeft vorig jaar (vooral) in het begin indruk gemaakt in de Eredivisie en in de Champions League en wil daar een vervolg aan geven, desnoods buiten Ajax. Ik kan niet inschatten of Moisander in zal gaan op een eventuele verlenging van zijn contract en daardoor blijft de kans aanwezig dat hij straks transfervrij naar een Duitse of Engelse subtopper vertrekt. Probleem is alleen dat je met een gefrustreerde Denswil zit en hierdoor loop je het risico dat ze beide volgend seizoen niet meer bij Ajax spelen. Behoorlijk amateuristisch als je het mij vraagt. Het ideale scenario voor Ajax lijkt een vertrek van Moisander te zijn. Dan kan Ajax nog een leuke transfersom binnen hengelen en kan Denswil, met een nieuw contract, moeiteloos de plek innemen en het eindelijk voor een lange periode gaan laten zien. Mocht Moisander zijn contract onverhoopt alsnog verlengen, dan is een vertrek van Denswil niet te voorkomen. Dit is mede ingegeven door het feit dat Denswil, evenals Zivkovic, gefrustreerd bij Jong Ajax rondloopt.

De conclusie is dat Ajax aan het einde van dit seizoen weleens een aantal spelers transfervrij zal zien vertrekken zonder enige vorm van transferopbrengst. Er zal dus opnieuw geïnvesteerd moeten worden in nieuwe spelers. Tel daarbij op dat volgende zomer Cillessen, Boilesen, Riedewald, Ligeon, Andersen, Blind, Bazoer, Kishna en El Ghazi nog maar een eenjarig contract hebben en een nieuwe bom lijkt geplaatst. Marc Overmars zal heel snel spijkers met koppen moeten gaan slaan wil het Ajax behoeden voor gefrustreerde spelers en voor een dreigende leegloop met een flink financiële tegenvaller als gevolg. Ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Door: @Bart_Sanders
Ajax nieuws Ajax1.nl