Saku Ylätupa speelt inmiddels een halfjaar bij Ajax in de jeugdopleiding. De Finse jeugdinternational is nog altijd onder de indruk van de club en Sportpark de Toekomst. “Vanaf augustus 2017 ben ik speler van Ajax en alles bij de club is nagenoeg perfect. De trainingsfaciliteiten, de trainers, de grasmat, het aantal velden, het tempo en zelfs de School van de Toekomst; het is fantastisch. Voor mij is het prachtig om het allemaal te zien en er onderdeel van te zijn”, schrijft hij in zijn blog op Ajax.nl.

De 18-jarige aanvaller zit samen in een gastgezin met Danilo Pereira en Mateusz Gorski. In datzelfde gezin heeft Christian Eriksen vroeger ook gezeten. “Ik woon nu met Mateusz Gorski en Danilo bij een gastgezin in Almere, waar eerder ook Christian Eriksen zijn tijd bij Ajax heeft doorgebracht. Dat ik samenwoon met 2 teamgenoten van Ajax O19 helpt enorm, want we kunnen altijd met elkaar praten of dingen doen. Soms gaan we met Szabolcs Schön of Sebastian Pasquali naar Amsterdam om te chillen. Toen ik net in Nederland woonde, was er een grote barbecue georganiseerd. Er waren zó veel mensen, dat Mateusz moest lachen om mijn reactie. Ik dacht: wat is dit? Maar uiteindelijk is het altijd heel gezellig, hoor. Danilo, Mateusz en ik hebben ook allemaal een seizoenskaart van Ajax. Onze gastvader is een grote fan, dus samen gaan we naar de thuiswedstrijden. Bij uitwedstrijden kijken we thuis voor de buis. We missen geen duel!”

In vergelijking met de trainingen in Finland maakt Ylätupa nu veel langere dagen. “We maken enorm lange dagen op de club, daar moest ik wel even aan wennen. Tijdens de eerste maanden in Nederland was ik vaak uitgeput door de hoge intensiteit. Ik viel na trainingen soms in slaap, want ik was in Finland een dagelijkse training van 10:00 uur tot 11:30 uur gewend. Dan zat de dag erop en gingen we naar huis. Bij Ajax word ik om 08:00 uur wakker, vertrek ik om 09:00 uur, daarna training om 10:00 uur, eten om 12:00 uur, Nederlandse les om 12:30 uur, om 16:00 uur de tweede training en vervolgens samen eten met het team. Daarna ben ik tussen 18:00 uur en 19:00 uur thuis. Alles is erop gericht een betere voetballer te worden. Ik merk dat ik gewend raak aan de lange dagen, dus dat gaat al een stuk beter.”