Na een tweede seizoen zonder kampioenschap en het aanstellen van een nieuwe trainer lijken we ons voor het komende seizoen te kunnen richten op een flink aantal wijzigingen in de selectie van Ajax. Een aantal spelers heeft de club al verlaten en onder andere Arek Milik, Anwar El Ghazi en Davy Klaassen staan in de belangstelling van grote buitenlandse clubs. Ajax1.nl kijkt naar de beschikbare spelers voor Peter Bosz en doet een voorspelling welke spelers in aanmerking komen voor speelminuten. Vandaag richten wij ons op de voorhoede.

Twee mogelijke transfers

Van de voorhoede van vorig seizoen, die grotendeels bestond uit Younes, Milik en El Ghazi, lijkt alleen Younes verzekerd van een basisplaats. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Milik Ajax gaat verlaten en El Ghazi staat in de belangstelling van een aantal Italiaanse clubs. De rechtsbuiten begon voor seizoen heel sterk, maar zakte minstens net zover terug. Er werd veel gewisseld en geen van de spelers was echt zeker van zijn plek. Zo werd Arek Milik in de kampioenswedstrijd bij een 1-1 stand gewisseld, terwijl hij de clubstopscorer was. Voor volgend seizoen lijkt het duidelijk dat de voorhoede er grotendeels anders uit gaat zien.

Onder Frank de Boer werd Lasse Schöne vaak als rechtsbuiten opgesteld, maar het valt af te wachten of Bosz in de Deen ook een buitenspeler ziet. Schöne beschikt nog over een contract voor één jaar en dus lijkt een vertrek een optie. Landgenoot Viktor Fischer vertrok onlangs al naar Middlesbrough en daardoor verliest Ajax deze zomer sowieso één aanvaller.

Opvolger Milik

De eerste versterking voor de voorhoede werd vorige week al gepresenteerd: Mateo Cassierra. De Colombiaan wordt echter niet gezien als vervanger van Arek Milik: dat is Klaas-Jan Huntelaar. Wanneer een vertrek van Milik rond is, zal Ajax waarschijnlijk direct overschakelen naar Huntelaar. De bijna 33-jarige spits is een welkome versterking door de garantie op doelpunten en door zijn ervaring in de absolute top. Wanneer Huntelaar toch niet haalbaar is, zal Ajax vermoedelijk overschakelen op spitsen als Sébastien Haller en Vincent Janssen. Laatstgenoemde lijkt echter vanwege zijn hoge prijskaartje (vijftien miljoen) geen reële optie.

Vanuit Jong Ajax zouden er ook nog spelers kunnen zijn die doorstromen naar Ajax 1 Kasper Dolberg en Richairo Zivkovic zijn erg jong en met name Dolberg wordt gezien als groot talent. Zivkovic heeft in de laatste twee seizoenen vooral indruk gemaakt met rare acties buiten het veld en het is dan ook maar de vraag hij nog kansen gaat krijgen in Ajax 1. Voor Dolberg lijkt het een kwestie van tijd voor hij zich mag laten zien in het eerste.

Buitenspelers

Op de linksbuitenpositie is Amin Younes vorig seizoen de absolute smaakmaker van Ajax gebleken en onder Bosz zal dit waarschijnlijk hetzelfde zijn. Achter Younes is door het vertrek van Fischer een lege plek ontstaan en die lijkt ingevuld te moeten gaan worden door een aankoop. Ook op de rechtsbuitenpositie heeft Ajax weinig opties. Vooralsnog zijn El Ghazi en Schöne de mogelijkheden aan de rechterkant, maar beide spelers kunnen vertrekken.

Achter El Ghazi en Schöne zijn Robert Muric en Vaclav Cerny de grote talenten die hun debuut al hebben gemaakt in Ajax 1. Beide spelers zullen volgend jaar meer speelminuten gaan maken, maar zijn voor de topwedstrijden in de Eredivisie en in Europees verband nog aan de lichte kant. Ook lijkt voor Muric een verhuurperiode tot de mogelijkheden te behoren.

Eventuele aankopen

Overmars zal zich de komende weken dus flink moeten gaan richten op het aantrekken van nieuwe buitenspelers. Onlangs kwam naar buiten dat Ajax geïnformeerd zou hebben naar de Poolse Bartosz Kapustka die momenteel samen met Milik aanwezig is op het EK in Frankrijk. Kapustka is een negentienjarige linkermiddenvelder. Als de jongeling zijn goede prestaties op het EK voortzet, kan het voor Ajax heel moeilijk worden om de concurrentie af te bluffen.

Naast Kapkustka zou Ajax ook geïnteresseerd zijn in Vitesse-speler Milot Rashica. De Albaniër is een negentienjarige buitenspeler die vorig seizoen opviel met zijn acties op de vleugel van Vitesse. Voordeel voor Rashica is dat hij zijn eventuele nieuwe trainer al kent vanuit hun gezamenlijke tijd in Arnhem. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat Rashica bovenaan de lijst van Ajax staat.

Ook Steven Berghuis zou een eventuele versterking kunnen zijn. De rechtsbuiten van Watford maakte een goede indruk tijdens de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal en steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag meer speelminuten wil maken. Bij Watford lijkt hij die kans niet te gaan krijgen en dus is een terugkeer naar Nederland voor Berghuis een goede mogelijkheid om zich weer in de kijker te spelen. Berghuis is een totaal andere buitenspeler dan El Ghazi en dit kan ervoor zorgen dat Bosz meer tactische keuzes kan maken in de voorhoede. Voordeel aan Berghuis is dat hij linksbenig is, waardoor hij ook aan de linkerkant zou kunnen spelen.

Verwachte invulling voorhoede

In de voorhoede zijn duidelijk nog veel vraagtekens te plaatsen bij de invulling van de verschillende positief. Het lijkt er dan ook op dat Overmars zijn handen nog vol heeft aan de invulling van de voorhoede voor volgend seizoen.

Verwachte invulling aanval:

Younes (Kapustka)       Huntelaar/Cassierra    El Ghazi/Cerny (Rashica/Berghuis)

Verwachte invulling zonder transfers:

Younes            Milik/Cassierra/Dolberg          El Ghazi/Cerny