Ajax gaat dinsdagavond in het Champions League-duel bij Dinamo Zagreb proberen een crisis af te wenden. Ook de veelgeprezen Christian Eriksen is de laatste weken zoekende naar zijn vorm.

De jongeling (19) vindt dat hij best op zijn verantwoordelijkheden gewezen mag worden. ”Ik word nog redelijk gespaard”, zegt Eriksen in het nieuwe NUsport-magazine. ”De kritiek gaat naar Theo Janssen. Onterecht. Ze mogen mij er ook op afrekenen dat het op het middenveld nog niet lekker loopt. Ik vind het belachelijk dat alle kritiek op één speler gericht wordt.”

Je speelt bij Denemarken als enige nummer tien. Bij Ajax heb je meestal nog een aanvallende middenvelder in je buurt. Wat heeft je voorkeur?
”Ik sta liever alleen op tien. De vrijheid om je zowel aan de linkerkant als de rechterkant aan te bieden vind ik prettig. Ik kan in balbezit makkelijker naar twee kanten opendraaien. Zo ben ik ook opgeleid. Het voelt voor mij natuurlijker.”

Het liep meestal ook beter.
We hebben ook goede wedstrijden gespeeld met Siem de Jong of Theo naast me. Dat moeten we ook kunnen. Daar werken we hard aan. Misschien is het mijn eigen fout, moet ik de bal wat meer opeisen. Soms komt de bal ook niet.”

Maar jij reageert dan niet echt.
”Ik vind het nutteloos om in het veld boos te worden. Misschien was er een betere optie dan mij inspelen. Daar moet je na de wedstrijd over praten. Maar… misschien moet ik wel iets meer opeisen.”