© Proshots

Over precies 29 dagen begint het wereldkampioenschap in Rusland. Diverse Ajacieden hebben er maandenlang naar uitgekeken. Hakim Ziyech is er één van. Voor het eerst sinds 1998 is Marokko weer present op een WK. Met Portugal, Spanje en Iran zitten de Marokkanen niet in een gemakkelijke groep, maar wie weet kunnen ‘De Leeuwen van Atlas’ stunten. Via Ajax.nl blikt de 25-jarige middenvelder van Ajax terug op de keuze voor Marokko, kleedkamerhumor en het aankomend WK.

Het had niet veel gescheeld of Hakim Ziyech had zijn wedstrijden voor Oranje gespeeld. In mei 2015 selecteerde de toenmalig bondscoach van Oranje, Guus Hiddink, hem voor de voorlopige selectie van Oranje. Ziyech moest toen echter afhaken . Toen Danny Blind Guus Hiddink verving als bondscoach werd hij niet meer geselecteerd. Nadat Ziyech werd uitgenodigd voor twee oefenwedstrijden van het Marokkaans voetbalelftal in 2015, besloot hij definitief voor Marokko te spelen en Oranje links te laten liggen.

“In 2015 koos ik definitief om uit te komen voor Marokko. Dat was een heel bewuste keuze waar ik nog steeds heel blij mee ben. Dat ik voor Marokko mag uitkomen is echt een geschenk. Het is bovendien ook een heel bijzondere beleving. Hoe ze je daar benaderen en behandelen is zo ontzettend anders dan hier. De stadions zijn bijvoorbeeld al lange tijd voordat de wedstrijd start bomvol. 3 uur voor de wedstrijd gonst het al op de tribunes. Misschien komt dat wel door het Zuidelijke temperament van de Marokkanen. Er zit echt vuur in die mensen. Het is er nooit stil op de tribune. Geen seconde. Voetbal wordt daar denk ik wat intenser beleefd dan in West-Europa.”

Tijdens Ajax – Feyenoord zijn Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi vijanden van elkaar, maar bij het Marokkaanse elftal is de middenvelder van Feyenoord zijn beste maatje. “Het Marokkaanse team bestaat uit spelers uit alle windstreken, met natuurlijk allemaal Marokkaanse roots. Ook jongens met een Nederlandse achtergrond zoals Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat. Dat schept natuurlijk wel een band. Dan trek je automatisch een beetje naar elkaar toe. Karim is echt mijn maatje. De kleedkamerhumor is trouwens ook heel anders in Marokko. In Amsterdam haal ik echt een hoop flauwe geintjes uit met mijn ploeggenoten. Vaseline in iemands sokken, Tijgerbalsem in iemands boxer, noem maar op. Kijk, dat soort schuine grappen haal je in Marokko niet zo snel uit. We zijn daar wat serieuzer. Er wordt meer gepraat met elkaar. Wat volwassener misschien.”

Bij Ajax werd Ziyech regelmatig uitgefloten door een klein deel van het publiek, maar bij Marokko schatte ze Hakim Ziyech inmiddels wel op waarde. “Als ik lang in Marokko ben geweest of ik heb veel tijd doorgebracht met het Marokkaanse team, dan moet ik echt weer een switch maken als ik weer in Nederland ben. Dan moet ik ineens weer naar woorden zoeken en mijn weg opnieuw vinden. Grappig he? Veel Marokkanen zeggen: ‘In Nederland ben ik een Marokkaan en in Marokko ben ik een Nederlander’. Dat had ik ook wel. Maar sinds ik voor het Marokkaanse elftal koos, zien ze me als volwaardig Marokkaan.”