© Proshots

Het kan niemand ontgaan zijn, Ajax won zondag met 1-2 op bezoek bij AZ in Alkmaar. AZ kreeg in de eerste helft een penalty, deze werd veroorzaakt door Deyovaisio Zeefuik. In de tweede helft konden we voor het eerst Luis Manuel Orejuela in actie zien in Ajax 1. De Colombiaan liet vervolgens een goede indruk achter. Marcel Keizer gaf echter aan dat hij vindt dat Zeefuik op dit moment verder is dan Orejuela, maar is dat wel zo?

Zeefuik

Zeefuik kennen we nog van vorig seizoen, hij maakte zijn debuut onder Peter Bosz in de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen SC Heerenveen. Maar waar de meeste Ajacieden hem nog echt van kennen, was zijn invalbeurt tegen Rosenborg in de kwalificatie voor de Europa League. Zeefuik werd door Keizer gebracht om meer balans in het team te brengen, Ajax stond op dat moment nog met 1-2 voor in Noorwegen. Zoals we weten eindigde deze wedstrijd in een 3-2 verlies, hierdoor moet Ajax de Europese avondjes dit seizoen missen.

Zeefuik viel tegen Rosenborg volledig door mand. De back speelt voornamelijk bij Jong Ajax, daar blinkt hij ook niet uit. Tegen Go Ahead Eagles kreeg hij een rode kaart vanwege een overtreding op een doorgebroken speler. Wat Zeefuik wel heeft is snelheid, hij kan een buitenspeler makkelijk bijbenen. Hij speelde een goede wedstrijd tegen Roda JC, hij maakte handig gebruik van zijn snelheid en greep bij vlagen ook goed in. Over Zeefuik is genoeg geschreven en gezegd, hij is tenslotte nog maar negentien jaar oud. Hij is bovendien niet een vaste waarde in het elftal, misschien is dat aan de ene kant ook wel beter. Hij kan misschien goed mee bij een team als Heerenveen of Heracles Almelo. Hij lijkt op dit moment echter te licht voor het eerste elftal van Ajax.

Orejuela

De Colombiaan zagen we zondag in actie tegen AZ, hij liet een goede indruk achter. Freek Jansen van het medium Voetbal International zei dat Orejuela bewezen had een goede verdediger te zijn. Hij deelt die mening waarschijnlijk met veel Ajacieden. Orejuela is afgelopen zomer aangetrokken van Deportivo Cali, dat is dezelfde club als waar Mateo Cassierra vandaan komt. Orejuela maakt vooralsnog zijn minuten in Jong Ajax, de back laat zien over een geweldig loopvermogen te beschikken. De back beschikt ook over aardig wat snelheid, daarmee zorgt hij ook voor dreiging voorin. De Colombiaan liet zien dat hij een goede tackle in huis heeft. Hij is echter niet de nieuwe Sánchez, Orejuela is nou eenmaal opgeleid als back. Ajax kan hem leren te groeien als centrumverdediger, dit zal misschien teveel tijd kosten kijkende naar de blessures op dit moment. Orejuela beheerst de Nederlandse of Engelse taal nog amper. Dit is natuurlijk wel een overbrugbare kloof, maar het zal een tijd kosten voordat de Colombiaan een woordje Engels spreekt. Tijdens wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen liep hij af en toe als een kip zonder kop over het veld. Dit omdat hij dus moeilijker te coachen is. Het is dus nog te vroeg om een definitief oordeel over Orejuela te vellen. De indruk die hij in Alkmaar achterliet was in ieder geval al goed, we kijken uit naar zijn ontwikkeling in andere wedstrijden.

Conclusie

Op dit moment is de keuze van Keizer voor Zeefuik wel te verklaren: hij is gewend aan het Ajax-spel en makkelijker te coachen. Orejuela is nieuw en spreekt de taal amper, maar de Colombiaan laat wel zien dat hij de taal van het voetbal wel begrijpt. Hopelijk krijgt Orejuela meer kansen in Ajax 1, bijvoorbeeld zondag tegen Willem II.