Na een jaar bij Jong Ajax, speelt Richairo Zivkovic dit jaar bij Willem II. De spits kende een moeilijke start en zijn eerste goal voor de Tricoleres liet een tijdje op zich wachten. Eind oktober maakte hij zijn eerste goal in het shirt van Willem II, tegen SC Heerenveen. Een paar dagen later scoorde hij in de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles weer twee keer. “Mijn eerste doelpunt voelde wel als een bevrijding”, geeft de jonge spits toe. “Maar echt los ben ik nog niet. Ik moet deze lijn doortrekken naar het eind van het seizoen. Ik voel me wel goed, heb zelfvertrouwen”, aldus Zivkovic in gesprek met ELF Voetbal.

Opvallend is dat Zivkovic is gaan scoren sinds hij door Jurgen Streppel als rechtsbuiten is opgesteld: “Momenteel ben ik als rechtsbuiten wel waardevol, met de opdrachten die ik krijg. Maar ik ken als spits beter dan als rechtsbuiten. Ik denk dat iedereen dat wel vindt.” Klagen over zijn nieuwe positie doet Zivkovic echter niet: “Minuten maken is voor mij het belangrijkst. En als het team mij nodig heeft aan de rechterkant, dan vul ik dat in. Natuurlijk wel op mijn eigen manier. Ik ben geen klassieke rechtsbuiten.”

Toch wil Zivkovic het liefst nog dit seizoen terug naar de spitspositie, nu bij Willem II, volgend seizoen bij Ajax. Want spijt van zijn keuze voor Ajax heeft hij zeker niet: “Ik heb het buitenland afgeslagen, ja. Ik sta nog steeds achter mijn keuze. Ik wilde toch gewoon naar Ajax, dat was de stap die ik altijd al wilde maken.”

Op mentaal gebied heeft Zivkovic naar eigen zeggen veel geleerd vorig seizoen: “Ik heb aangegeven dat ik er klaar voor was. De technische staf vond dat ik nog niet goed genoeg was, of niet constant genoeg.” Hij vervolgt: “Ik kreeg ook duidelijk mee dat ik zou spelen als ik de beste zou zijn. Zo niet, dan niet. Maar er was een periode waarin ik vond dat ik de beste spits was. Dat ik een kans verdiende.”

Het talent blijft overtuigd van zijn eigen kunnen, ondanks dat Ajax hem verhuurde en Yaya Sanogo haalde: “Die jongen heeft vast kwaliteiten waarvoor hij naar Ajax is gehaald. Ze zullen vast niet blind zijn. Dat het er nu niet uit komt omdat hij geblesseerd is, of omdat hij geen goede wedstrijden speelt… Ik weet niet waar dat aan ligt, maar hij is ook maar een jaartje gehuurd.” Om daar aan toe te voegen: “Maar ik denk wel dat ik beter ben, ja.”

Na de zomer hoopt Zivkovic terug te keren bij Ajax en aan spelen toe te komen, maar dat is niet zijn enige doel. Ook het Nederlands elftal is een doel voor de komende jaren: “Als ik het juiste ervoor doe en mijn top haal, dan kan het. Als ik mijn top niet haal, dan kom ik er niet eens in de buurt.” Hij ziet zichzelf voorlopig dan ook nog niet als opvolger van Robin van Persie: “Mijn naam mág nu niet genoemd worden. Je kunt mijn naam nu niet noemen. Dat zal ik moeten verdienen”, besluit hij.