© Proshots

Bij Ajax is de relatie tussen Ziyech en een deel van de supporters stroef te noemen, maar bij Marokko schatten ze de spelmaker van Ajax inmiddels wel op waarde. Vrijdag 15 juni om 17:00 uur speelt Hakim Ziyech met Marokko op het WK tegen Iran. Het had echter niet veel gescheeld of Ziyech had helemaal niet voor Marokko uit mogen komen.

In mei 2015 selecteerde de toenmalig bondscoach van Oranje, Guus Hiddink, Ziyech voor de voorlopige selectie van Oranje. Ziyech moest toen echter afhaken voor het oefenduel tegen de Verenigde Staten en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. “Ik was dicht bij een debuut in Oranje,” geeft Ziyech aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Maar ik liep een enkelblessure op. Als ik er wel bij was gebleven en Hiddink had mij speeltijd gegeven tegen Letland, had ik nooit meer voor Marokko kunnen spelen. Maar het is allemaal anders gelopen. En volgens mij niet verkeerd, want ik sta nu op het punt om tegen Iran te spelen op een WK.”

Toen Danny Blind Guus Hiddink verving als bondscoach werd de middenvelder niet meer geselecteerd, waarop de Marokkaanse voetbalbond meteen toe hapte. Ziyech maakt duidelijk dat het zijn eigen keuze is geweest om voor Marokko te spelen en dat zijn keuze voor een groot deel gebaseerd is op trots. “Laat ik vooropstellen dat het mijn eigen keuze is geweest. En die was voor een groot deel gebaseerd op trots,” zegt Ziyech daarover. “Ja, ze hadden misschien nog een keertje kunnen aankloppen, dat is na het vertrek van Guus Hiddink niet meer gebeurd. Maar zoals ik er nu naar kijk, was dat waarschijnlijk ook al niet meer genoeg geweest. Ik voelde steeds meer dat Marokko de juiste keuze zou zijn.”

“Toen ik niet voor Oranje had gekozen, zijn ze er wel meer over na gaan denken, heb ik het idee. Ze belden opeens met Marco Asensio van Real Madrid. Marco van Basten zag ik op tv nog weleens kwaad worden als het over deze kwestie ging. Hij noemde ons zelfs ‘domme jongens’ omdat we voor Marokko kozen. Nee, tussen Van Basten en mij is het nooit iets geworden. Maar kijk naar goede voetballers als Adam Maher en Anwar El Ghazi. Die kozen wel voor Oranje, worden nu niet meer opgeroepen en kunnen nu niet meer terug.”

In 2017 kreeg de Ajacied het aan de stok met de Marokkaanse bondscoach Hervé Renard, toen hij besloot hem niet op te nemen in de selectie voor de Afrika Cup in 2017. Later kreeg Ziyech wel een oproep voor de wedstrijden tegen Oranje en Kameroen, maar die liet hij schieten. Beiden hebben wel een verzoeningsgesprek gehad waardoor Ziyech weer international van Marokko is. “Ik zat eigenlijk meteen op de tribune. Dat kon ik de bondscoach moeilijk vergeven. Ik raakte geblesseerd bij Ajax, vlak voor de belangrijke interland tegen Ivoorkust. Ik heb me keurig afgemeld, ook nog persoonlijk bij de bondscoach,” geeft Ziyech aan. “De Marokkaanse bond had alleen nooit een verplicht medisch rapport van Ajax gekregen. Maar dat wist ik helemaal niet en Renard dacht ‘die Ziyech verzint gewoon een blessure’. Vanaf dat moment ging het nog slechter tussen ons.”

Uiteindelijk is alles goed gekomen, wat vooral kwam door de bondsvoorzitter van Marokko die het initiatief nam om een gesprek tussen Ziyech en Renard plaats te laten vinden. “Ik had gedacht dat ik niet meer voor Marokko zou spelen zolang Renard daar als bondscoach zat. Maar we hebben die middag alles uitgepraat,” geeft hij aan. “Ik zou bij de volgende interland terugkeren en na dat gesprek zette ik op Instagram een foto van mezelf met de Marokkaanse vlag en de tekst ‘Guess who’s back’. We waren het niet met elkaar eens, maar we hebben allebei ons hart kunnen luchten en dan geef je elkaar een hand. Ik heb heel veel respect voor het feit dat hij toch het gesprek weer is aangegaan. Als je bij mij maar eerlijk bent.”