Hakim Ziyech riep deze zomer flink wat vragen op met het juichgebaar dat hij maakte na een doelpunt. De middenvelder werd er vele malen naar gevraagd in interviews, maar reageerde daarop soms wat vaag. “Mijn vrienden en ik weten het, dat is het belangrijkste”, was vaak zijn reactie.

Dus begon het speculeren: zou het een belgebaar zijn, waarmee hij om een transfer vraagt? Dat was het niet. De meeste mensen wisten inmiddels wel dat het gebaar verzonnen was door Jercely Cabral, een vriend van Ziyech. Ziyech legt nu ook uit hoe dat zo is gekomen.

“Tijdens de vakantie hoorden we vaak het nummer Djadja van Aya Nakamura voorbijkomen. Dat werd echt een running gag, en steeds als we dat nummer hoorden, deed Jercely, een van mijn vrienden met wie ik was, dit gebaar met zijn hand”, vertelt Ziyech. De vriendengroep begon filmpjes te maken waarop ze het gebaar maakten en steeds meer mensen deden het gebaar na. “Zo is dat ontstaan en het werd echt een soort hype. In het begin riepen ook mensen dat het een belgebaar zou zijn voor transfers. Daar moesten we wel om lachen, onzin natuurlijk. Het is meer een uit de hand gelopen grap van onze vriendengroep.”

Het nummer dat de inspiratie was voor het gebaar: