© Proshots

Ajax begon ijzersterk aan de wedstrijd. Na een paar minuten stond de 1-0 al op het scorebord en een monsterscore leek in de maak. Maar een ruime overwinning bleef uit en uiteindelijk moesten de Amsterdammers genoegen nemen met een magere 2-1 overwinning. Hakim Ziyech laat in gesprek met Fox Sports zijn licht op de wedstrijd schijnen.

Traag tempo

Een goed begin is het halve werk, maar uiteindelijk had Ajax het lastig met FC Twente. De gemakzucht kroop in de ploeg na zo’n vliegende start. “Ik denk dat zoiets er wel mee te maken heeft ja”, vertelt Ziyech. “We kregen er geen druk meer op en spelen in een te laag tempo waardoor we het onszelf te moeilijk maken.” Twente was rijp voor de slecht, erg zonde dus dat de Amsterdammers niet konden doorpakken. “Na de 1-0 hadden we nog twee grote mogelijkheden. Als je die maakt maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dat doen we niet en dan gaat het tempo omlaag met wat gemakzucht.”

Penalty

Zoals vaker bij Ajax is er een groot verschil tussen de eerste en tweede helft. Ajax komt de tweede helft niet in het spel en Twente creëert de grootste mogelijkheden. Adnane Tighadouini schiet de gelijkmaker binnen, maar niet veel later werden de Amsterdammers in het zadel geholpen door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Ziyech: “Ik kon doorlopen en ik voelde dat ik geraakt werd. Ik ging liggen en hij geeft hem.” De middenvelder kan zich vinden in de frustratie van Twente wat betreft de gegeven strafschop. “Ja, begrijpelijk. Maar als het andersom was zouden ze er ook niks over zeggen.”

Positiewijziging

Op een gegeven moment in de wedstrijd probeerde trainer Erik ten Hag weer het initiatief over te nemen. Ziyech verhuisde naar de rechterflank. Een positie die de Marokkaans international wel ligt. “Ik kreeg het pas te horen toen David (red. Neres) eruit ging. Het maakt mij niet uit of ik op het middelveld speelt of rechtsbuiten. Het zijn beide goede posities voor me.” Aan de rechterflank kan Ziyech meer zijn aanvallende impulsen aan het werk zetten. “Het liefst speel ik wel op het middenveld, meer rechtsbuiten is niet erg”, zegt de nummer 10.

Gesloten boek

Zo af en toe hoorde je het publiek weer morren richting de linkspoot, maar over het algemeen leek het erop dat de Ajax-supporters de spelverdeler weer in de armen probeerde te sluiten. “Het gaat nu al een week lang alleen daarover. We moeten gewoon aan het voetballen denken en verder nergens meer aan.” Voor Ziyech lijkt het uitfluiten van het publiek en zijn reactie daarop een gesloten boek. “We moeten gewoon aan voetballen denken en niet aan randzaken. Het aller belangrijkste is dat wij de drie punten hebben.”