Hakim Ziyech gaf aan het einde van vorig seizoen aan te willen vertrekken bij Ajax, maar tekende afgelopen week een verbeterd contract in Amsterdam. Toch had het niet veel gescheeld, of de spelmaker had dit jaar voor AS Roma gespeeld.

Ziyech zag een transfer naar Italië afketsen. “Ik was persoonlijk rond met AS Roma. In de aanloop naar het WK had ik goede gesprekken met die club en we bereikten een akkoord. Maar het is uiteindelijk niet doorgegaan”, vertelt de 25-jarige international van Marokko in Voetbal International. “AS Roma deed een bod, Ajax een tegenbod, en volgens mij is er daarna weinig meer gebeurd. Ik kan Ajax dus niets kwalijk nemen.”

Vervolgens meldde zich nog clubs als Sevilla, Leicester City, Bordeaux en West Ham United, maar dat zag Ziyech zelf niet zitten. “Met alle respect voor die clubs, maar dat zijn niet de clubs waar ik mijn positie bij Ajax voor inlever. Voor mij stond continu één aspect centraal: ik moest er sportief echt op vooruit gaan. Als het een soortgelijke club als Ajax zou zijn, dan hoefde het van mij niet. Ik zat niet te wachten op een transfer om een transfer.”

“Dus ik zag geen concrete sportieve verbetering. Alleen bij AS Roma, maar dat ging niet door”, aldus de middenvelder, die Ajax niet kwalijk neemt dat het een vraagprijs van 37,5 miljoen euro hanteerde. “Ik heb een doorlopend contract, nog tot medio 2021, dus de afspraak was dat Ajax zou meewerken, maar ook financieel een goede vergoeding verlangde.”

Ziyech: “De klik die ik met Tadic voel, heb ik nog nooit gehad”