Hoe vergaat het Wesley Sneijder in Turkije? Heeft Zlatan Ibrahimovic nog een legendarisch doelpunt gemaakt? En hoe gaat het bij de Spurs van Eriksen, Alderweireld en Vertonghen? In deze rubriek op Ajax1.nl kijken we wekelijks naar de prestaties van een aantal ex-Ajacieden in het buitenland. Deze week is er speciale aandacht voor de drie oud-Ajacieden van Paris Saint-Germain.

Zlatan Ibrahimović

Paris Saint-Germain werd afgelopen zondag voor de vierde keer op rij kampioen in de Ligue 1. De sterrenploeg uit Parijs verpulverde tegenstander Troyes met 0-9. Nog niet eerder werd een ploeg al zo snel kampioen in de Franse competitie. Het was sowieso een goede week voor PSG: afgelopen woensdag versloegen zij Chelsea in de Champions League, waardoor de Fransen zich plaatsten voor de kwartfinale van het miljoenenbal.

Zlatan Ibrahimović was, zoals eigenlijk het hele seizoen al, de grote man aan de kant van PSG. De boomlange Zweed scoorde viermaal en gaf daarbij ook nog een assist. Aan de hand van Zlatan wist PSG uit te lopen tot een voorsprong van 25 punten op nummer twee AS Monaco, waardoor de Parijzenaren nu al niet meer in te halen zijn. Kort na rust begon Zlatan aan zijn doelpuntenreeks. Binnen een tijdsbestek van tien minuten maakte de spits een zuivere hattrick. Het tweede doelpunt van Zlatan betekende zijn 100e doelpunt in 115 wedstrijden voor PSG, een ongekend hoog gemiddelde. Uiteindelijk wist Zlatan in de 88e minuut ook nog zijn vierde doelpunt te maken. De wedstrijdbal mocht zodoende met de Zweed mee naar huis.

 

 

 

Vrees voor vertrek Zlatan

De bijzondere prestatie van PSG verdient natuurlijk extra aandacht. De ploeg van trainer Laurent Blanc zorgt ervoor dat de Ligue 1 tussen de beste competities van Europa wordt gerekend. Het is de grote ambitie van de club om de Champions League te winnen en dit jaar lijkt daar de juiste timing voor, want sterspeler Zlatan Ibrahimović lijkt aan het einde van dit seizoen Parijs te verlaten. Edinson Cavani is een leuke vervanger, maar kan niet tippen aan de klasse van Zlatan. In één week tijd wist de spits ook duidelijk te maken waarom PSG zijn vertrek zo vreest. In het tweeluik met Chelsea kwamen er twee beslissende doelpunten van de Zweed en ook in het kampioensduel wist Zlatan zijn klasse te etaleren.

Ook op de topscorerslijst van de Franse Ligue 1 prijkt de naam van Zlatan bovenaan. Na 24 wedstrijden staat de teller qua doelpunten al op 27. Nummer twee Edinson Cavani, ook van PSG, volgt op gepaste afstand met 14 goals. Ondanks dat Zlatan al 34 jaar oud is, verkeert hij nog altijd in bloedvorm. Het kampioenschap van PSG betekende alweer het dertiende kampioenschap van de Zweed.

Van der Wiel & Maxwell

Ook de andere twee Ajacieden, Gregory van der Wiel en Maxwell, mochten meedelen in de feestvreugde. Van der Wiel speelde de eerste helft en werd in de rust vervangen door Marquinhos, Maxwell mocht in de 61e minuut invallen voor Rabiot.

Ook Maxwell werd in zijn carrière nu al elf keer kampioen. De Braziliaanse linksback eist minder aandacht op dan zijn Zweedse collega, maar is ook zeker een belangrijke schakel voor PSG. De 34-jarige Maxwell speelde dit seizoen in 21 wedstrijden, scoorde daarin één keer en gaf twee assists. De back die bekend staat om zijn sierlijke manier van bewegen speelt sober, maar is daardoor zeer betrouwbaar. In gesprek met het Franse Telefoot liet Maxwell weten dat hij het wellicht tijd vindt voor een nieuw avontuur, maar dat hij zich vooral wil focussen op het voetbal. Ook zijn verwachtingen voor de Champions League werden besproken. “We zijn trots dat we de kwartfinale van de Champions League hebben bereikt. We moeten ons nu volop focussen op succes in de Champions League, maar we moeten vooral hopen dat we Barcelona kunnen ontlopen. Barcelona is echt een heel sterk team.”

Voor Gregory van der Wiel is het een wisselvallig seizoen. De rechtsback kan lang niet altijd rekenen op een basisplaats en moest ook afgelopen zondag al in de rust plaatsmaken voor Marquinhos. De 28-jarige Van der Wiel speelde dit seizoen tot nu toe veertien wedstrijden, scoorde daarin twee keer en gaf drie assists. In de komende acht competitiewedstrijden staat er weinig meer op het spel, waardoor de kans op speelminuten voor Van der Wiel groter lijkt te worden. Zijn concurrent Marquinhos zal naar verwachting als echte verdediger meer worden ingezet in de duels die echt belangrijk zijn.

In de komende weken is het af te wachten hoe het seizoen verder gaat verlopen voor de drie oud-Ajacieden bij PSG. Wij als Ajacieden kunnen alleen maar hopen dat het onze sterren van weleer gegund is om ooit de Champions League te winnen, want een speler met de kwaliteiten van Zlatan Ibrahimović behoort toch minimaal één keer die grote beker in de lucht te mogen houden.