De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

Afgelopen week was de week van de verstandige mannen.
Cruijff hield volgens afspraak zijn mond. Van den Boog blèrde hoog van de toren dat het hartstikke goed gaat met Ajax; tenminste volgens zijn powerpoint presentatie wel.
Slop kon zijn geluk niet op nu het hem eindelijk in 10 jaar weer eens was gelukt om winst te maken. Geheel tegen de gewoonte in werden de kwartaalcijfers nu wel eens uitgebreid gepresenteerd.
Coronel riep tegen Mathijs van Nieuwkerk dat hij het allemaal in het belang van Ajax heeft gedaan. Nadat hij nog even snel Johan Cruijff neerzette als het domste clubicoon ooit, die een beursgenoteerd bedrijf naar de klote wil helpen, besloot hij zijn klaagzang door te roepen dat dit de laatste keer was dat hij het er over wilde hebben.
Nog snel werd de Telegraaf beticht van onzorgvuldige journalistiek door  Mathijs van Nieuwkerk die fan is van de Volkskrant.

Eigenlijk moet je dus tot de conclusie komen, dat er deze week maar één echte wijze man was en dat is Johan Cruijff;  hij hield namelijk zijn mond.
Zoals iedereen dat had moeten doen. Ajax is namelijk een voetbalclub, die in de belangrijke eindfase van de competitie zit. In alle rust dient de focus te liggen op de laatste 3 wedstrijden, die gewonnen dienen te worden om voorronde Champions League veilig te stellen.
De huidige directie dient toch te weten hoe belangrijk dit is voor de financiële situatie van onze club. Waarom hielden ze anders zo vol trots hun presentatie deze week?
Het zou zelfs nog mooier zijn als op 15 mei de schaal de lucht in kan worden gehouden, want dan stromen de miljoenen van de Champions League zeker binnen.
Dus hoe dom kunnen de zogenaamde wijze mannen wel niet zijn.

Gelukkig hebben we sinds november ook weer een verstandige trainer. Frank de Boer lijkt zich met zijn selectie ondanks alles toch te kunnen focussen op voetbal.
Sterker nog, Frank is vastbesloten om de titel te pakken en wil dit graag overbrengen op zijn spelers.
Ze moeten ‘geiler’ voor de goal worden. Geiler worden om kampioen te worden. Geiler worden om de beker te pakken. Geiler worden om een nieuw tijdperk van succes in te luiden.
Dit alles probeert Frank de Boer zijn spelers bij te brengen.

Tegen Excelsior werd pas duidelijk wat Frank de Boer hiermee bedoelde toen Mounir El Hamdaoui het veld verliet voor Demy de Zeeuw.
Mounir begrijpt zijn trainers wel vaker niet, maar het was schrijnend om te zien hoe Mounir eigenlijk alleen maar geil van zichzelf is.
Hij heeft een linkerbeen waar de gemiddelde voetballer om lacht.
Hij heeft een arrogantie, die bij mij spontaan de viagrapil populair maakt.
Mounir’s ego is te groot, te overdreven, te snel geraakt. In Mounir,s  wereld draait alles om hem.
De gemiddelde Ajax-supporter is dit gedrag zat. We zijn namelijk altijd verwend geweest met echte teamspelers, die niet groter waren dan de voetbalclub Ajax.
De huidige trainers zijn daar de exponenten van.

De voetbalclub Ajax heeft de derde ster nu in zijn eigen hand. Ajax moet nog twee keer winnen en dan kunnen we ons gaan opmaken voor het Leidseplein.
Maar dan moet het spel wel beter worden. Heerenveen-uit en FC Twente-thuis zijn geen ‘appeltje-eitje’ wedstrijden, maar als je ze wint ben je wel mooi kampioen van Nederland.
De ‘slis’koning uit Eindhoven zal het allemaal met lede ogen moeten aanzien. “Helemaal niets in Eindhoven”, zal er dan misschien weer eens uit de speakers klinken.

De titel is in zicht. De titel is binnen bereik. In 2007 kwamen we één doelpunt tekort. In 2010 kwamen we één punt tekort. 2011 zou dus drie keer is scheepsrecht zijn en laten we dan nu één puntje overhouden aan het einde van de rit.
Als we hier kans op willen maken zal het zonder Mounir El Hamda’doei’ moeten zijn, want zowel Siem de Jong als Dario Cvitanich hebben bewezen spits nummer 1 en 2 te zijn.
Mounir moet lekker samen met Rik van den Boog aan het einde van het seizoen opstappen naar een voetbalclub die geleid wordt als een beursgenoteerde onderneming.

Vanaf volgend seizoen is Ajax weer de voetbalclub AJAX, die zoals het hoort vijf wedstrijden voor het einde van de competitie kampioen is.
Dan hebben wij Feijenoord niet nodig, maar zij ons weer om Europees voetbal te halen.
Gewoon weer zoals het hoort.
 
Dus, tot ziens Jol B.V, El Hamdaoui B.V en Ajax N.V.
Welkom terug Amsterdamse Football Club AJAX ***.
 
Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl