© Proshots

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland hoopt dat Ajax met Braziliaan David Neres een nieuwe Luis Suarez of Bruno Silva in huis heeft gehaald. “Bloedhonden, in de goede zin van het woord”, zo beschrijft hij de Uruguayanen. “Die Zuid-Amerikaanse mentaliteit mist de Eredivisie. We hebben nu te veel leuke, lieve, aardige jongens”, zo vertelt hij in De Telegraaf.

Volgens hem is het van belang dat er meteen bij aankomst al dingen voor de speler zijn geregeld. “Je moet ze direct Engels en Nederlands laten leren, ze een aantal dingen uit handen nemen, zoals bank- en verzekeringszaken en huisvesting, maar vooral zorgen dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen.”

Nijland heeft nog een mooi verhaal over de Zuid-Amerikaanse mentaliteit van Luis Suarez. “We speelden met FC Groningen op een vrijdagavond uit bij Excelsior. Suarez had een interland gespeeld en landde op de dag van de wedstrijd laat in de middag op Schiphol. Hij begon op de bank en begreep er helemaal niets van, was eigenlijk gewoon hartstikke boos en vroeg of we niet wilden winnen. Voor rust liep het voor geen meter, dus werd Luis ingezet. En verdomd, hij zette in zijn eentje het duel op zijn kop. Goed dat we hem niet hadden bestraft om zijn emotionele reactie.”