Na het puntverlies van zowel FC Twente als Vitesse, kon Ajax zichzelf vandaag in Zwolle een goede dienst bewijzen. In het IJsseldelta stadion begon Ajax voortvarend. Na een minuut al glipte de zelfzuchtig spelende Bojan langs Klich, maar een medespeler werd niet gevonden. De Catalaan speelde een zeer zwakke eerste helft en viel met name op door de vele misverstanden met zijn collega’s. Vijf minuten later was het alsnog raak voor de hoofdstedelingen. Davy Klaassen promoveerde met zijn hoofd – tussen drie PEC-verdedigers – een vrije trap van Lasse Schöne tot doelpunt. Een klein kwartier later was er een reuze kans voor Siem de Jong na een goede voorzet van Ricardo van Rhijn. De aanvoerder had geen idee van de tijd die hij had en volleerde de knikker gehaast over.

Ajax had in de eerste helft eigenlijk weinig te duchten van de Zwollenaren. De Amsterdammers hadden veel meer balbezit en domineerden, maar het gebeurde allemaal in één tempo en tot veel kansen leidde het spel niet. Na slordig balverlies kwam de bal in de 36ste minuut terecht bij PEC-vormgever Mateusz Klich, die Guyon Fernandez de diepte instuurde. Kenneth Vermeer redde in eerste instantie, maar via Joël Veltman kwam de bal alsnog terecht voor de voeten van de oud-Feyenoorder: 1-1.  In de laatste minuut voor rust kreeg Veltman nog een dot een kans, maar Diederik Boer reageerde attent op de felle kopstoot van de verdediger.

In het tweede bedrijf kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Na een slordigheidje van Serero, mikte Saymak een meter naast. Ook kreeg Klich nog een schotkans, maar Vermeer redde. Een minuut later was de beurt aan Ajax. Schöne haalde uit vanaf randje zestien, maar zijn schot werd met de nodige moeite verwerkt door Zwolle.

Na een klein uur verloste Fischer Bojan uit zijn lijden en drie minuten na de wissel bracht Blind met een hoge pass Siem de Jong in stelling, maar zijn volley werd gekeerd door de voet van Boer. Na een zwakke pass van Veltman, ontstond het meest spectaculaire moment nadat Benson op de paal vuurde en Jesper Drost in de rebound op de lat kopte. Na deze gelukkige ontsnapping hoopte De Boer wat te kunnen veranderen door Duarte in te brengen voor de matige Serero en later verscheen ook Sigthórsson. Hij verving de 17-jarige Riedewald.

Met nog een kwartier op de klok en Duarte als linksback, moest Ajax op zoek naar een doelpunt. Iets wat het trage positiespel niet deed vermoeden. Na onnodig uitkomen van Vermeer kreeg PEC weer een aardige kans, maar de excentrieke doelman zag tot zijn opluchting dat Veltman werd neergehaald. Hierna schroefde Ajax het tempo op, maar creëerde slechts zeldzaam mogelijkheden. Ook in de vier extra minuten was het niet best van Amsterdamse zijde. De lange bal werd gehanteerd, maar haalde niets meer uit.

 

PEC Zwolle – Ajax: 1-1 (1-1)
‘7 Davy Klaassen
’35 Guyon Fernandez

Opstelling Ajax:
Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald (63. Sigthórsson); Klaassen, Blind, Serero (61. Duarte); Schöne, De Jong (c), Bojan (58. Fischer).
Wissels:
Van der Hart, Poulsen, Ligeon, FischerDuarteSigthórsson, Denswil.

Opstelling FC Groningen:
Boer; Van Hintum, Van Polen, Gravenbeek, Broerse; Klich, Saymak, Drost; Karagounis, Fernandez, Mahmudov.